Terugblik 2009
Aan het begin van 2009 waren de meeste deskundigen en beleggers pessimistisch gestemd en bang voor de recessie. Toen vervolgens door paniekverkopen de aandelenkoersen begin maart daalden naar een historisch dieptepunt (als u een rustige nachtrust wilt hebben kunt u beter uw aandelen nu herbeleggen in veilige Staatsleningen) sloeg de stemming over in grote angst voor het instorten van het financiële systeem. Met als mogelijk gevolg een grote depressie (lange periode van laagconjunctuur) vergelijkbaar met de jaren ’30.
De stemming kan binnen negen maanden snel veranderen en nu spreken dezelfde ‘deskundigen’ van een goed beleggingsjaar, waarbij de aandelenbeurzen zich fors hebben hersteld vanaf het dieptepunt op 6 maart. De AEX herstelde en steeg met 68%, de beurs in Rusland zelfs met meer dan 150%. Ook de vastgoed- en bedrijfsobligatie-beleggingen hebben vanaf maart bovengemiddelde beleggingsresultaten laten zien.
De angstig geworden particuliere en institutionele beleggers die hun honderden miljarden op spaar- en depositorekeningen hebben staan, hebben het dus achteraf niet goed gedaan en duidelijk de boot gemist door hun vermogen tegen een ‘lage’ rentevergoeding bij de banken te plaatsen. De banken vonden dit niet bezwaarlijk gezien hun extreem slechte balansverhoudingen. Gelukkig worden de particulieren nu door dezelfde bankadviseurs benaderd met het dringende advies om alsnog de spaargelden te gaan herbeleggen in aandelen, bedrijfsobligaties en vastgoed om zo een hoger rendement te realiseren.
Hoe selectief is het korte termijngeheugen van deze zogenaamde deskundigen en menig belegger? Is men nu reeds het beleggingsjaar 2008 vergeten, waar vermogensverliezen van meer dan 55% werden gerealiseerd? En het jaar 2009 waarin …